به گزارش«رهوا».در این مقاله سعی میکنیم نکاتی برای نگهداری از ماهی قرمز به شما آموزش دهیم. مراقبت از ماهی قرمز در منزل چندان کار پیچیدهای نیست؛ شما با دانستن چند نکته اصولی درباره نگهداری از ماهی قرمز شب عید میتوانید کیفیت زندگی این آبزی دوستداشتنی را بالا برده و خودتان هم از داشتن یک حیوان خانگی بیآزار لذت ببرید.
ماهی قرمز با نام علمی کاراسیوس اوراتوس (Carassius auratus)، که به نامهای ماهی طلایی (Goldfish)، ماهی گلی و ماهی حوض نیز خوانده میشود، گونهای ماهی از سرده کپورچهها است. این ماهی همهچیزخوار است. زیستگاه اصلی آن معمولا سیبری و جنوب شرقی آسیا است و اهلیسازی آن نزدیک به هزار سال پیش در چین صورت گرفت.
شرایط محیطی نگهداری از ماهی قرمز
ظرف نگهداری ماهی قرمز
اولین موضوعی که میتواند به عنوان یک عامل مهم در عمر بیشتر ماهی موثر باشد، محل زندگی آن است. ظروفی که ماهی ها با آن فروخته میشوند، اغلب کوچک هستند و نباید ماهی ها را در همان ظروف کوچک نگاه داشت. ماهی ها به اکسیژن موجود در آب احتیاج دارند و این اکسیژن از طریق سطح هوایی که با آب در تماس است وارد آب می شود. هر چه سطح مقطع بالای تنگ کوچک تر باشد، اکسیژن کمتری میتواند وارد آب شود. پس سعی کنید تا آنجا که ممکن است از تُنگ بزرگ برای نگهداری از ماهی قرمز استفاده نکنید.
آب
آبی که برای زندگی ماهیان انتخاب می کنیم باید دارای شرایط مناسب باشد. برای اطمینان از خارج شدن کامل موادی مانند کلر باید قبل از عوض کردن آب ماهی ها، آب را به مدت یک شبانه روز در ظرف دهان گشادی نگهداری و سپس مورد استفاده قرارداد. هرگز نباید اجازه داد که ظرف ماهی ها کثیف شود این کار می تواند باعث بیماری، کوتاهی عمر و درنهایت مرگ آنها شود.
برای تعویض آب نباید آن را یکدفعه عوض کرد. با آرامش کامل نیمی از آب ظرف را خارج کرده و سپس کم کم آب برداشته شده را با آبی که از روز قبل نگه داشته ایم جایگزین می کنیم. در طول هفته باید ۱ یا ۲ بار آب ظرف ماهی ها را به این صورت تعویض نمود. درنگهداری طولانی مدت ماهیان قرمز مقدار آب مورد نیاز هرقطعه ماهی به اندازه یک انگشت، حداقل یک لیتر است. در ضمن از شن و ماسههای رنگی برای تزئین تنگهای ماهی استفاده نکنید.
دمای محیط
در نگهداری از ماهی قرمز باید بدانید که تحمل تغییرات شدید دمای روزانه خیلی برای آنها آسان نیست. دمای محیط زندگی او نباید بهصورت سینوسی تغییر کند. بهترین دما برای زندگی این نوع ماهی ها بین ۱۰ تا ۲۵ درجه سانتیگراد است.
غذای ماهی
ماهی های قرمز کوچک، حیوانات بسیار سختجانی هستند و هر چیزی را می خورند. درنتیجه به راحتی میتوانید در شرایطی که غذای مناسب در دسترس ندارید از خرده های نان، شیرینی و … به مقدار کم به عنوان غذا به آنها بدهید. اما اگر در نگهداری آنها مبتدی هستید پیشنهاد میشود از غذاهای آماده آنها که ارزان قیمت هم هستند برای تغذیه ماهی قرمز استفاده کنید. فقط مطمئن شوید غذایی که می خرید مربوط به Goldfish باشد. ماهی های نیز مانند انسان به پروتئین، ویتامین و … برای رشد و زندگی نیاز دارند.
در ارتباط با غذا دادن باید دقت کنید که دادن غذای زیاد به آنها و ماندن غذا در ظرف باعث آلودگی آب شده و برای ماهی ها خطراتی به همراه خواهد داشت. سعی کنید به مقدار بسیار بسیار کم، در سه نوبت غذایی همانند خودتان به آنها غذا دهید و مقدار آن باید به گونه ای باشد که غذای اضافی در آب نماند.
نکات مهم برای خرید ماهی قرمز عید
- ماهی قرمز را از مراکز معتبر و تحت نظارت و کنترل دامپزشکی تهیه کنید.
- از خرید ماهی از فروشندگانی که آنها را به صورت متراکم و در شرایط نامناسب بهداشتی و زیستی نگهداری میکنند خودداری کنید.
- ازخرید ماهیانی که دارای علایمی مانند بالههای تا خورده و جمع شده هستند، در اطراف دهان یا سطح بدن لکه های پنبه مانند دارند، روی سطح بدن آنها زخم یا لکههای سفید متمایل به خاکستری یا قرمز مشاهده میشود، بدن رنگ پریده و لکه لکه شده دارند، لبه بالهها خورده و ساییده شده، ماهی حالت بیقراری دارد و بدون آنکه دریک جا قرار گیرد پیوسته بدن خود را به اطراف میمالد، چشمها به صورت یک طرفه و یا دوطرفه بیرون زدهاند و پولکهای ماهی ریخته است، خودداری کنید.
نکات بهداشتی
- افراد حساس و دارای سابقه آلرژی به هنگام تماس با ماهی از دستکش استفاده کنند.
- همه افرادی که با ماهی یا آب تنگ تماس دارند باید بلافاصله دست های خود را با آب و صابون به دقت بشویند.
- از دست زدن کودکان به ماهیان جلوگیری نموده و آموزش بهداشت فردی به آنها در خصوص عدم دستمالی چشم، صورت و دهان بعد از کار با آکواریم ارائه شود. درصورت بروز هرنوع علائم و ناراحتی های پوستی به پزشک مراجعه شود.
- از رها کردن ماهیان زینتی خود در رودخانه ها، تالاب ها و آب های آزاد جدا خودداری کنید.
- در صورت بروز هر گونه علایم بیماری یا ناراحتی در ماهیها، ماهی بیمار بلافاصله برای جلوگیری از سرایت بیماری جدا از سایر ماهیها نگهداری شود. نگه داشتن ماهی بیمار به مدت بیست دقیقه در یک لیتر آب که یک قاشق نمک هم به آن اضافه شده است، برای برخی از بیماریها میتواند مفید واقع شود.
- به جای نگهداری ماهی در تنگهای کوچک و نامناسب لازم است ماهی در ظروف شیشهای بزرگ مثل آکواریوم یا تنگهای شیشهای مناسبِ بزرگ نگهداری شود تا علاوه بر احساس آزادی و راحتی، از اکسیژن بیشتری در آب برخوردار باشد و شرایط مناسب برای زندگی ماهیها فراهم شود.
- از قراردادن آکواریومها و تنگهای ماهی درجلوی نورمستقیم آفتاب، کنار شومینه و یا داخل آشپزخانه خودداری کنید.
- برای جابهجایی ماهیان زینتی در بسته بندی های کوچک (کیسه های پلاستیکی برای این کار مناسبند) باید دو برابر میزان آب، فضای خالی از هوا وجود داشته باشد. ماهی نباید بیشتر از ۲ ساعت در این شرایط بماند.
- برای شستن تنگ از هیچگونه ماده شوینده استفاده نکنید.
https://rahva.ir/?p=26080