×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : پنج شنبه, ۲۹ شهریور , ۱۴۰۳  .::.   برابر با : Thursday, 19 September , 2024  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر
والدین ایرانی قدر “فرزند طلایی” را نمی‌دانند!

به گزارش«رهوا»، براساس اعلام مرکز آمار ایران، الگوی سنی باروری نشان‌دهنده کاهش میزان باروری کل در همه سنین از جمله گروه‌های سنی ۲۰-۲۴ و ۲۵-۲۹ و ۳۰-۳۴ ساله در سال ۱۳۹۸  است؛ این تغییر بیانگر کاهش باروری به‌ویژه میان گروه سنی جوان است که به‌نوبه خود سهم بسزایی در کاهش میزان باروری کشور داشته است.

میزان باروری کل ایران در سال‌های ۱۳۹۰ تا ١٣٩٨ فراز و فرودی مختلف را تجربه کرده است چنانچه این شاخص در نیمه اول دهه ۱۳۹۰ با شیب ملایمی رو به افزایش بوده به‌گونه‌ای که از ١.٧۵ فرزند در سال ۱۳۹۰ به حدود ۲.۰۷ فرزند در سال ١٣٩۶ رسیده است؛ اما این شاخص پس از سال ۹۶ رو به کاهش گذاشته و در سال ۱۳۹۹ به میزان ۱.۷ فرزند کاهش یافته است.

اما مادران ایرانی فرزندان اول، دوم، سوم و… را در چه بازه سنی به دنیا می‌آورند؟ و مشوق‌های فرزند سوم و بالاتر که در طرح‌های جمعیتی به آن اشاره می‌شود، برای کدام گروه سنی مادران مؤثرتر است؟

افزایش سن ازدواج یک عارضه طبیعی دارد که کاهش توان باروری و افزایش سن نخستین بارداری در زنان و مردان است؛ یکی از معضلاتی که در زمان حاضر در حوزه ازدواج وجود دارد، بالا رفتن سن ازدواج و فرزندآوری است؛ به‌عبارتی این مسئله یکی از مهم‌ترین دلایل وجود ۲۰ درصد زوج نابارور در کشور است؛ بیشترین قدرت باروری زنان در سنین ۲۰ تا ۲۵ سالگی است؛ باروری و مسائل مربوط به آن یکی از مؤلفه‌هایی است که به‌طور مستقیم به‌روی مقوله جمعیت تأثیرگذار است.

براساس آمار فوق؛ در گروه سنی  (۳۰-۳۴) سال، ‌ حدود ۴۰ درصد از کل ولادت‌های فرزند سوم و بالاتر؛ ۳۵ درصد ولادت‌های مرتبه دوم و حدود ۲۰ درصد از کل ولادت‌های نخست اتفاق می‌افتد.

در گروه سنی (۲۵-۲۹) میزان ولادت‌های مرتبه اول، دوم و سوم و بالاتر به هم نزدیک است، به این شکل که هر کدام حدود ۳۰ درصد موالید این گروه سنی را تشکیل می‌دهند.

در گروه سنی (۲۰-۲۴) بیشترین موالید مربوط به ولادت‌های مرتبه نخست هستند و به‌ترتیب ۱۵ و ۱۰ درصد از کل موالید مرتبه دوم و نخست در این گروه سنی روی می‌دهند؛ این یکی از نمودهای افزایش سن ازدواج در کشور است!

در گروه سنی (۴۰-۴۴) تنها ۵ درصد ولادت‌های مرتبه اول، دوم و بالاتر جای می‌گیرد؛ با این حساب، بیشترین ولادت‌ها در گروه‌های سنی ۲۵ تا ۳۴ سال قرار دارند.

مطالعات نشان می‌دهد، قدرت باروری در خانم‌ها از ۱۷سالگی آغاز می‌شود، در ۱۹سالگی اوج آمادگی بارداری وجود دارد که بارداری ایمن نیز از همین سن شروع می‌شود و تا ۴۲ و ۴۳ سالگی آمادگی برای بارداری ایمن ادامه پیدا می‌کند؛ بعد از ۴۳سالگی نیز این آمادگی وجود دارد و هر کس بخواهد زیر ۱۹ سال و بالای ۴۳ سال صاحب فرزند شود، منع نمی‌شود و تنها نیازمند انجام یک‌سری از مراقبت‌ها است.

در این حوزه در بسیاری از کشورهای توسعه‌یافته جهان با اصطلاحی به‌نام “گلدن بی‌بی: Golden baby” یا (فرزند طلایی) مواجهیم که در متون علمی آنها در حال آموزش و ترویج است؛ بر این اساس، اگر فرزندی از یک مادر زیر ۱۹ سال یا بالای ۴۳ سال به دنیا بیاید، برای آن فرزند ارزشی فوق‌العاده قائل هستند و از آن به‌عنوان فرزند طلایی یاد می‌کنند.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.