×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : سه شنبه, ۱۷ مهر , ۱۴۰۳  .::.   برابر با : Tuesday, 8 October , 2024  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر
باقری: ۶ دور قبلی وین جمع‌بندی است نه توافق

به گزارش«رهوا».رئیس هیئت مذاکره‌کننده ایرانی پس از اولین روز مذاکرات وین، رو به خبرنگاران اعلام کرد چیزی که از شش دور گفتگو‌ها پیش روی ماست، یک پیش‌نویس است نه یک توافق و این پیش‌نویس جمع‌بندی شده، قابل مذاکره خواهد بود. طرف‌های غربی تاکنون مصرانه تأکید کرده‌اند مذاکره با تهران را از همان نقطه پی خواهند گرفت که آخرین بار در پایان خرداد ۱۴۰۰ تمام شده بود، اما تهران تأکید دارد که جمع‌بندی شش دور مذاکرات قبلی هم، چون به توافقی منجر نشده، قابل مذاکره است.
به گزارش «جوان»، لابی‌های هتل ۱۷۰ ساله کوبورگ عصر دو شنبه به وقت تهران شاهد رفت و آمد دیپلمات‌های ایرانی و اعضای توافق هسته‌ای بود. هتل کوبورگ را بعضی‌ها حتی کاخ کوبورگ نیز می‌نامند که در یکی از اعیان‌نشین‌ترین مناطق مرکزی وین پایتخت اتریش قرار دارد. طی چند سال گذشته آنچه نام این ساختمان تاریخی را به صدر اخبار سیاسی رسانه‌های جهانی رساند، میزبانی این مکان از مذاکرات هسته‌ای ایران است. اواخر روز دوشنبه، ۸ آذرماه، پس از اولین روز مذاکرات ایران با «علی باقری»، معاون سیاسی وزارت خارجه ایران به میان خبرنگاران در هتل کوبورگ آمد و به تشریح مواضع ایران پرداخت. آخرین دور مذاکرات با ایران در همین هتل در خردادماه سال جاری با تغییر دولت متوقف شده بود و مذاکرات فعلی نخستین دور مذاکرات ایران با ۱+۴ در دولت ابراهیم رئیسی است، هرچند تهران تأکید دارد که پیگیری این مذاکرات با هدف رفع کامل تحریم‌های ایران دنبال می‌شود و گفتگو‌ها از همان جایی آغاز خواهد شد که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور وقت امریکا در سال ۲۰۱۵ با نقض تعهدات واشنگتن از توافق پیشین خارج شده بود. «علی باقری» با اشاره به شش دور مذاکره‌ای که پیش‌تر در قالب ۱+۴ انجام شده بود، در جمع خبرنگاران گفت: آن چیزی که از شش دور گفتگو‌ها پیش روی ماست، یک پیش‌نویس است نه یک توافق. پیش‌نویس محل مذاکره است به همین جهت تا وقتی راجع به همه چیز توافق صورت نگیرد، درباره هیچ چیز توافق نشده است.
باقری گفت: ما صرفاً با ۱+۴ گفتگو می‌کنیم، ولی از آنجا که اراده جدی برای مذاکره و آمادگی عملی برای دستیابی به توافق داریم، نسبت به آینده خوش‌بین هستیم، ولی، چون اعتماد به طرف مقابل نداریم، ساده‌اندیش هم نیستیم. وی همچنین افزود: تأکید کردیم که باید مسئله اصلی لغو تحریم‌های غیرقانونی و ظالمانه امریکا باشد و خوشبختانه مورد توافق دیگر اعضا قرار گرفت. تأکید کردیم که باید الزامات مربوط به لغو تحریم‌ها به خوبی دیده شود و از جمله آن موضوع تضمین است که باید تضمین‌هایی دریافت کنیم که دولت امریکا و دیگر دولت‌های عضو برجام نتوانند از توافق خارج شوند. معاون وزیر خارجه ایران همچنین درباره اظهارات انریکه مورا، معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مبنی بر اینکه برداشتش از صحبت‌های هیئت ایرانی این بوده که برداشتن تحریم‌ها باید به صورت گام به گام باشد نیز تصریح کرد: اصلاً راجع به چنین چیزی بحث نشد و صحبتی در این خصوص نشده است. باقری گفت: ما موضعی داشتیم درباره تحریم‌ها و ثابت است و اینکه تحریم‌ها باید یکجا برداشته شود.
با وجود آنکه باقری در میان خبرنگاران تأکید کرد که شش دور مذاکره قبلی تنها در حد یک جمع‌بندی بوده نه توافق، «میخائیل اولیانوف»، نماینده روسیه در این مذاکرات روایتی به نسبت متفاوت را مطرح کرد. نماینده روسیه با اشاره به اینکه در حاشیه مذاکرات روز دو شنبه به اتفاق نماینده چین با هیئت امریکایی نیز دیدار کرده، گفت: نکته کلیدی این است که تصمیم گرفته شد مذاکرات از لحظه تعلیق در ۲۰ ژوئن امسال از سر گرفته شود. پیشرفت پایان خردادماه، مبنای کار بیشتر قرار گرفته است.
این موضع‌گیری نماینده روسیه برخلاف مواضع مقامات ایرانی بود و همان روز دو شنبه نیز «حسین امیرعبداللهیان»، وزیرخارجه در گفتگو با «آنتونیو گوترش»، دبیرکل سازمان ملل درباره شش دوره مذاکرات قبلی ایران با گروه ۱+۴ گفت: ما این مذاکرات را نادیده نمی‌گیریم، اما به عنوان دولت جدید این حق را برای خود قائل هستیم که با ملاحظات خود مسائل مورد اختلاف را مرور و در مورد آن گفتگو کنیم.

امریکا: ایران خواسته‌های بیشتری مطرح نکند
بعد مذاکرات روز دو شنبه در پایتخت اتریش، یک عضو ارشد وزارت خارجه امریکا در واکنش به این گفتگو‌ها اظهار داشت که بازگشت متقابل به برجام و پایبندی کامل به آن، بهترین گزینه موجود برای محدود کردن برنامه هسته‌ای ایران است. «کتی‌پورتر» گفت: اگر ایران بیشتر بخواهد یا کمتر پیشنهاد دهد، این مذاکرات به نتیجه نمی‌رسد. پورتر در ادامه مدعی شد، رفع تحریم‌های ایران در طول مذاکرات در اولویت بوده است. همزمان با مذاکرات، «جن ساکی» سخنگوی کاخ سفید گفت: هدف ما پایبندی کامل ایران به توافق هسته‌ای است.

توافقات پاره خواهد شد
روز دو شنبه همزمان با برگزاری مذاکرات ایران در وین، محافل تندرو و دست راستی غرب نیز تحرکات خود را بیش از گذشته شتاب دادند. «تام کاتن» سناتور جمهوریخواه کنگره امریکا که مواضع بسیار تندی در قبال جمهوری اسلامی دارد در جریان مذاکرات «وین» برای احیای برجام در پیامی تند گفت که در صورت روی کار آمدن جمهوریخواهان، مجدداً هرگونه توافق با ایران پاره خواهد شد.
روز سه‌شنبه، یک روز پس از آغاز مذاکرات نیز، «آلون اوشپیتز» سرپرست وزارت خارجه رژیم صهیونیستی در گفتگو با شبکه رادیویی «کان» مدعی شد اسرائیل نگران است که مذاکرات وین به ایران کمک کند تا به آستانه توانمندی اتمی نظامی برسد. اوشپیتز در این گفتگو ادعا کرد: «اجماع گسترده‌ای در جامعه بین‌المللی وجود دارد که باید از دستیابی ایران به بمب جلوگیری شود. اسرائیل می‌گوید که ایران باید از ظرفیت این امر محروم شود.» روز سه شنبه همچنین «ران کوخاو» سخنگوی ارتش رژیم صهیونیستی ضمن ادعای اینکه تل‌آویو با توجه به ازسرگیری مذاکرات وین برای هر نوع احتمالی آماده می‌شود، مدعی شد این رژیم هرگز اجازه نزدیک شدن ایران به توانمندی اتمی نظامی را نمی‌دهد. روزنامه فرامنطقه‌ای القدس‌العربی نیز با اشاره به مواضع ضد ایرانی تل‌آویو در تحلیلی نوشت: رژیم صهیونیستی در تلاش است به هر نحو ممکن فضای این مذاکرات را بر هم بزند و اسرائیل از هیچ کاری برای تخریب فضای مذاکرات وین دریغ نمی‌کند.

ایران برنامه را شدت می‌بخشد
نیویورک‌تایمز نیز شامگاه دو شنبه گزارشی درباره نشست کمیسیون مشترک برجام در وین منتشر کرد و به نقل از یک مقام ارشد اروپایی که خواست نامش فاش نشود، گفت مذاکره‌کننده ایران در این نشست تهدید کرده در صورتی که خواسته‌های ایران برآورده نشود، ایران برنامه هسته‌ای خود را شدت خواهد بخشید. در حالی که مذاکرات وین از سر گرفته شده، «آکسیوس»، دیگر رسانه‌‎ امریکایی نیز به نقل از منابع آگاه مدعی شد مقامات ارشد دولت بایدن عمیقاً نگران هستند که ایران در توسعه هسته‌ای کنونی خود بیش از حد پیش برود که باعث شود برای بازگشت به توافق ۲۰۱۵ بسیار دیر شود. در گزارش این رسانه امریکایی به نقل از دو منبع امریکایی اعلام شده که رژیم صهیونیستی دو هفته پیش اطلاعاتی را با متحدان امریکایی و اروپایی به اشتراک گذاشته که نشان می‌دهد ایران گام‌های فنی را برای آماده‌سازی غنی‌سازی اورانیوم تا غنای ۹۰ درصد برداشته است.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.