مجله خبری«رهوا».یکی از وعده های انتخاباتی حسن روحانی در انتخابات سال ۹۲ بازگرداندن عزت به پاسپورت بود. وی به عنوان نامزد در قاب تلویزیون ظاهر شد و بیان داشت که با تعامل با جهان کاری خواهد کرد که عزت به پاسپورت بازگردد و مردم ایران عزت و احترامشان در فرودگاههای مختلف جهان حفظ شود.
اما نه تنها اخباری در چند ساله گذشته از بی احترامی به ایرانیان شنیده شده است بلکه در حوزه دیپلماسی دیده می شود که محدودیت های مختلفی برای دیپلمات های ایرانی قائل شده اند. ممانعت از صدور ویزا و سپس صدور محدود آن برای دیپلمات های بلندپایه ایرانی برای حضور در سازمان ملل یکی از همین موارد است. چندی پیش بود که تصویری از برخورد یک پلیس آمریکایی با وزیر خارجه کشورمان در فضای مجازی منتشر شد که این پلیس محدودیت حضور وی در نیویورک را به ظریف تذکر می داد.
اخیرا «سید عباس موسوی» سخنگوی وزارت خارجه مطرح کرده است: « قرار بود که وزیر امور خارجه به کشور سوئیس برای شرکت در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سفر کند ولی به رغم دعوت رسمی اولیه و حتی حضوری از ایشان ، برنامه تنظیم شده ایشان را به هم زدند و ترتیبات دیگری را در نظر گرفتند و در همین چارچوب این سفر متاسفانه انجام نمیشود .»
در شرایطی سفر وزیر خارجه کشورمان به سوئیس لغو شده است که تنش ها میان ایران و اروپا در برجام بالا گرفته است. پس از انجام گام نهایی ایران برای کاهش انجام تعهدات برجامی برای اقدام متقابل و مجاب کردن اروپا برای انجام وظایف محوله در این سند توافق، قاره سبزی ها هم دست به ماشه شدند و بیان کردند که سازوکار حل اختلاف را در دستور کار قرار داده اند.
روز دوشنبه ظریف در موضع گیری که در مجلس شورای اسلامی در مقابل اقدام اروپایی ها داشت، اظهار داشت: «اگر اروپاییها اقدام دیگری انجام دهند طبق نامه رئیسجمهور در همان اردیبهشت ۱۳۹۷، موضوع خروج ایران از NPT مطرح میشود.»
جالب اینجاست که دولتمردان بیان می کردند که زبان دنیا را بلد هستند اما حالا کار «آفتاب تابان» به جایی رسیده است که طرفین یکدیگر را تهدید می کنند.
حسن روحانی درباره اینکه دولتش دیپلماسی را بلد است، در کمپین های انتخاباتی خود خطاب به کاندیداهای رقیب می گفت: « شما می خواهید با دنیا مذاکره کنید؟ شما بلد هستید که با دنیا مذاکره کنید و آیا زبان دنیا را می دانید؟ در حالی که در فهم زبان ملت خود گرفتار هستید.»
در این رابطه رسانههای اصلاح طلب با تصویرسازی ظریف به صورت اسطوره و پهلوان و در کنار مصدق و در لباس امیرکبیر وی را کاربلد مذاکره با دنیا می نامیدند. از سوی دیگر در کنار این اسطوره سازی ها با نقل مواردی همچون پرت کردن خودکار در جلسه مذاکره دیپلماتهای آمریکایی رسانههای اصلاح طلب و سخنان ظریف که بیان کرده بود «هرگز یک ایرانی را تهدید نکنید» حماسه سازی می کردند.
اما حالا وضعیت برجام به نقطه ای رسیده است که طرفین نسبت به ادامه راه با ناامیدی سخن می گویند. کارشکنی طرف مقابل در برجام به جایی رسیده است که حتی روسها به جوش آمده و در یک بیانیه شدید الحنی خطاب به آمریکا از تحریف واقعیت و اسطورهسازی نماینده ویژه کاخ سفید در امور ایران درباره برنامه هستهای تهران انتقاد می کنند.
بر اساس گفته وزارت امور خارجه روسیه، اظهارات هوک در واقع شورای امنیت سازمان ملل را متهم به تصویب قطعنامهای کرده که بر خلاف معاهده عدم اشاعه هستهای است.
در ادامه این بیانیه آمده است: «ما تلاشها برای معرفی کردن رویکرهای ملی آمریکا ونیازمندی هایش به عنوان معیارهای بینالمللی را به خصوص تحت نام سازمان ملل را رد میکنیم و هیچ کسی به آمریکا این اختیار را نداده که چنین اقدامی کند.»
با این حال در حوزه نظامی شاهد آن هستیم که با هر تجاوزی خصوصا از سوی آمریکایی ایران به طور قاطعانه این موارد را پاسخ گفته است. از ماجرای منهدم کردم پهپاد متجاوز آمریکایی گرفته تا کشتی انگلیسی این موارد گسترده است. پاسخ سخت موشکی سپاه در پی ترور ناجوانمردانه سپهبد شهید سلیمانی نیز در حوزه نظامی اقتدار ایران و دست بالای کشورمان در منطقه را به نمایش گذاشت. آمریکایی ها پس از منهدم شدن یکی از بزرگترین پایگاههای نظامی شان در منطقه تلاش بسیاری کردند که میزان تلفات و خسارات خود را پنهان کنند.
بسیاری از کارشناسان نظامی معتقدند که سیلی موشکی ایران ضربه سختی به آمریکاییها در منطقه وارد کرد و بعید است که با میزان شدت خسارات، ضربهای به سربازان آمریکایی وارد نشده باشد. هر چند که برخی از محافل خبری گفته اند که اطلاعاتی از سوی مقامات عراقی برای خالی کردن پایگاه برای حمله موشکی ایران به نیروهای آمریکایی داده شده بود اما آنهایی که با حوزه نظامی آشنا هستند می دانند سربازان تحت هر شرایطی نمی توانند پست نظامی خود را ترک کنند.
از سوی دیگر گفته می شود اگر ایران اسلامی پاسخ حمله ناجوانمردانه و ترور شهید سلیمانی را نمی داد، هم از لحاظ نظامی و امنیتی و هم از لحاظ اقتصادی کشورمان با مشکلات عدیده ای در منطقه و جهان روبرو می شد. اما در این زمینه نیروی هوافضای سپاه پاسداران انقلاب اسلامی به خوبی و هوشیارانه ضربه سختی به آمریکایی ها وارد کرد.
آنچه امروز در حوزه بین الملل به شدت مطرح است ایجاد توازن در برابر چالش هایی است که کشورمان را درگیر خود می کند. هر گاه در حوزه نظامی تهدیداتی وجود داشته است، نیروهای نظامی و امنیتی کشورمان توانسته اند به این موارد پاسخ بدهند اما در حوزه اجرایی با وجود وعده های مختلف شاهد نقص های عمده ای هستیم که اگر مسئولان ذی ربط برنامه ریزی و دقت بیشتر و بهتری برای پاسخگویی به این چالشها می داشت امروز کشورمان از مواهب فرصتهایی که بوجود می آمد به خوبی می توانست استفاده کند و نه تنها چالش ها برطرف می شد بلکه دشمن نیز هر روز از فشار علیه کشورمان بیشتر ناامید می شد.