به گزارش«رهوا».با بحرانی شدن وضعیت شیوع کرونای دلتا در کشور و افزایش آمار ابتلا، بستری و مرگ و میرهای کرونایی حالا کمبود دارو و سرم هم به کمبود تخت اضافه شده و حتی بیمارانی که شانس پیدا کردن تخت و بستری در بیمارستان را داشتهاند، در حال حاضر به دلیل بحران کمبود دارو و سرم در مضیقهاند. سخنگوی سازمان غذا و دارو دلیل کمبود سرم را اصلاح یکی از خطوط تولید عنوان کرده و با بیان اینکه دستور خرید فوریتی سرم صادر شده قول داده ظرف روزهای آینده این کمبود برطرف شود. این تدبیر دیرهنگام، اما موجبشده تا شرایط خوبی در بیمارستانهای کشور حکمفرما نباشد. وضعیت تأمین واکسن و واکسیناسیون، اما سرعت گرفته و روز گذشته با تزریق ۵۰۵ هزار دوز واکسن رکورد تازهای در واکسیناسیون کرونا ثبت شد. حالا با تسریع واکسیناسیون میتوان امیدوار بود بحران پیش آمده از این عمیقتر نشود.
بعد از پر شدن ظرفیت بیمارستانها و سردرگمی بیماران کرونایی برای پیدا کردن تخت و بستری شدن. حالا نوبت کمبودهای داروی و به خصوص کمبود سرم است که سلامت و جان بیماران کرونایی را تحتتأثیر قرار دهد. رکوردشکنیهای ابتلا به کرونا هم همچنان ادامه دارد و طی ۲۴ ساعت تا ۱۲ مردادماه ۱۴۰۰ و بر اساس معیارهای قطعی تشخیصی، ۳۹ هزار و ۱۹ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در کشور شناسایی شد که ۴ هزار و ۸۳۸ نفر از آنها بستری شدند. مجموع بیماران کووید۱۹ در کشور به ۳ میلیون و ۹۷۹ هزار و ۷۲۷ نفر رسید. در همین زمان، ۳۷۸ بیمار کووید۱۹ جان خود را از دست دادند و مجموع جانباختگان این بیماری به ۹۱ هزار و ۷۸۵ نفر رسید. ۵ هزار و ۷۹۳ نفر از بیماران مبتلا به کووید۱۹ در بخشهای مراقبتهای ویژه بیمارستانها تحت مراقبت قرار دارند. تا کنون ۲۶ میلیون و ۹۹ هزار و ۷۸۷ آزمایش تشخیص کووید۱۹ در کشور انجام شدهاست. در حال حاضر ۲۸۵ شهر کشور در وضعیت قرمز، ۱۱۰ شهر در وضعیت نارنجی، ۵۳ شهر در وضعیت زرد قرار دارند. با وجود تصویر فاجعهبار پیشرو، اما اوضاع میتواند از این هم بدتر شود. عاطفه عابدینی، دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ ضمن هشدار نسبت به افزایش مرگهای کرونایی در صورت عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی گفت: «اگر مراقب نباشیم و پروتکلها را رعایت نکنیم، لامبادا میتواند موج بعدی ما باشد.»
بازار سیاه سرم
کمبود سرم تزریقی موضوعی است که سازمان غذا و دارو هم آن را تکذیب نمیکند. سرمهای تزریقی تنها برای مصرف عمومی نیست، بیماران مبتلا به کرونا که نیاز به داروی رمدسیویر دارند برای تزریق باید از این سرمها استفاده کنند و حالا کمبود سرم بازار سیاهی ایجاد کرده و قیمت آن را از ۲۰ هزار تومان به ۱۸۰ تا ۲۰۰ هزار تومان بالا بردهاست.
آنطور که کیانوش جهانپور، سخنگوی سازمان غذا و دارو میگوید مشکل کمبود سرم، به دلیل اصلاح خط تولید یکی از کارخانهها ایجاد شده که تا پایانماه به روال عادی برمیگردد.
به گفته وی در ۴۸ ساعت گذشته دستور خرید فوریتی سرم صادر شده و ظرف یکی دو روز آینده محموله خریداری شده وارد کشور میشود. این در حالی است که تا وارد شدن و توزیع سرم چند روزی طول میکشد و وقتی این سازمان در جریان اصلاح خط تولید کارخانه سرمسازی و اختلال در تولید سرم بوده و با عنایت به بحران پیشرو و آمار روز افزون بیماران کرونایی نیازمند به سرم باید پیش از بحرانی شدن ماجرا اقدام میکرد و دستور خرید سرم بعد از کمبود چندین روزه آن ممکن است بالاخره سرم را وارد کشور کند، اما برای بسیاری از بیمارانی که امروز به آن نیاز دارند، حکایت نوشدارویی است که معلوم نیست کی به دستشان برسد.
رکوردشکنی در واکسیناسیون
وضعیت واکسیناسیون در کشور، اما بهبود یافتهاست. روز گذشته مجموع واکسنهای تزریق شده در کشور به ۱۳ میلیون و ۸۱ هزار و ۱۷۴ دوز رسیده و به این ترتیب مطابق آمار اعلامی امروز، ۵۰۵هزار و ۳۲ دوز واکسن طی ۲۴ ساعت گذشته در کشور تزریقشده و به نوعی رکورد تزریق روزانه واکسن کرونا در کشور شکسته شد. بنابر اعلام مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت، تاکنون ۱۰ میلیون و ۷۴۱ هزار و ۹۵۶ نفر دوز اول واکسن کرونا و ۲ میلیون و ۸۴۴ هزار و ۲۵۰ نفر نیز دوز دوم را تزریق کردهاند.
وعده تولید ۲۰ میلیون دوز اسپوتنیک
واردات واکسن به کشور افزایش یافته و روند تولید داخلی هم هر چند کند و با اختلاف از پیشبینیها و وعدهها، طبق اظهارات مسئولان رو به جلو پیش میرود. کیانوش جهانپور، رئیس مرکز روابط عمومی و اطلاعرسانی وزارت بهداشت با بیان اینکه پچ تست واکسن «اسپوتنیک وی» در کشور تولید شدهاست و برای تأیید نهایی ارسال شده و یک ماه تا ۴۵ روز حداقل زمان لازم است که شرکت مادر تولیدکننده آن را تأیید کند، گفت: «اگر مشکلی پیش نیاید شرکت اکتوور میتواند تا پایان سال حدود ۲۰ میلیون دوز واکسن «اسپوتنیک وی» یا واکسن «اسپوتنیک لایت «را تولید کند.»
لامبادا بیخ گوش ایران
در اوج بحران پیک پنجم کرونا با سوش غالب کرونای انگلیسی نگرانی از رسیدن کرونای لامبادا هم به دیگر نگرانیها اضافه شدهاست. این واریانت خطرناک سرایتپذیری بیشتر، قدرت گریز از ایمنی و اثرگذاری واکسنها را نشانه گرفتهاست.
عاطفه عابدینی، دبیر کمیته علمی کشوری کووید ۱۹ ضمن هشدار نسبت به افزایش مرگهای کرونایی در صورت عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی، معتقد است: «اگر مراقب نباشیم و پروتکلها را رعایت نکنیم، لامبادا میتواند موج بعدی ما باشد.»
وی درباره وضعیت نمودارهای پیک پنجم کرونا در کشور، اینگونه توضیح میدهد: «اولاً باید توجه کرد که هنوز به اوج و قله پیک پنجم نرسیدهایم. با توجه به اینکه نمودارهای همه استانها هم با یکدیگر همخوانی ندارند. به عنوان مثال در جنوب در استان سیستان و بلوچستان بیماری کنترل شده، اما در مناطقی مانند بوشهر همچنان شرایط بیماری بد است. همچنین موارد بیماری در تهران همچنان رو به افزایش است و از سویی هم یکسری از استانهای شمالیمان نیز رو به افزایش است و همچنان روندمان افزایشی است و به قله پیک نرسیدهایم.»
https://rahva.ir/?p=22525