مجله خبری«رهوا».روسیه در حال آماده شدن برای کار بر روی کلاس جدید زیردریایی های هسته ای تهاجمی خود است تا بتواند با زیردریایی های پیشرفته کشورهای عضو سازمان ناتو رقابت کند. زیردریایی کلاس Laika، که عنوان آن از نام نژاد یک سگ برفی سیبریایی (هاسکی) گرفته شده، اولین زیردریایی تهاجمی کاملاً جدید مسکو در نزدیک به ۵۰ سال گذشته است.
هنوز نمی دانیم که توسعه این مدل اولیه چه مدت زمان برده و در نهایت چند فروند از آن ساخته خواهد شد. فدراسیون روسیه یکی از بزرگ ترین ناوگان های زیردریایی را در جهان به خود اختصاص داده که شامل زیردریایی های هسته ای و متعارف تهاجمی، زیردریایی های مجهز به موشک های هدایت شونده و کروز و همچنین زیردریایی های مجهز به سلاح های هسته ای دوربرد است. علیرغم بزرگی آن، اما ناوگان زیردریایی های روسیه یک راز ناخوشایند دارد: بسیاری از زیردریایی های روسی بیش از چند دهه عمر داشته و به شدت به جایگزینی نیاز دارند.
از ۱۶ زیردریایی هسته ای روسی که اکنون عملیاتی هستند، تقریباً تمام آن ها در دوران اتحاد جماهیر شوروی و پیش از پایان جنگ سرد ساخته شده اند. ناوگان زیردریایی های نیروی دریایی روسیه نیز مانند بسیاری از دیگر بخش های ارتش این کشور، بعد از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی تا دهه ها با مشکلات عدیده روبرو بوده و به ندرت نوسازی شده است. تنها به تازگی ناوهایی جدید به این بخش از نیروی دریایی تزریق شده که از آن جمله می توان به زیردریایی های کلاس «بوری» (Borei) با قابلیت حمل موشک های بالستیک و زیردریایی های کلاس «یاسن» (Yasen) با قابلیت حمل موشک های هدایت شونده اشاره کرد.
همانند اتحاد جماهیر شوروی، روسیه نیز زیردریایی های خود را در رقابت با غرب مفید و حیاتی دانسته زیرا می توانند تهدیدی جدی برای ناوهای هواپیمابر ایالات متحده و به طور کلی سیستم کشتیرانی نظامی و غیرنظامی دشمن باشند. زیردریایی کلاس Laika سومین زیردریایی روسی طراحی شده پس از جنگ سرد به شمار می آید که قرار است وارد مرحله تولید انبوه شده و جایگزین زیردریایی های قدیمی کلاس «آکولا» (Akula) به معنای کوسه و «ویکتور» (Victor) شود. به گفته کارشناسان، زیردریایی کلاس Laika دارای ویژگی های طراحی جدیدی است که به ناوگان زیردریایی های تهاجمی روسیه امکان خواهد داد خود را به استاندارد زیردریایی های غربی برساند.
کلاس Laika توسط دپارتمان طراحی Malachite در سن پترزبورگ طراحی و توسعه یافته و با توان وزنی ۱۱,۳۴۰ تنی خود، بسیار بزرگ تر از زیردریایی های کنونی کلاس «ویرجینیا» (Virginia) متعلق به نیروی دریایی ایالات متحده با توان حمل ۸,۷۰۰ تن خواهد بود. اچ آی ساتن، کارشناس برجسته تسلیحات نظامی دریایی، بر این باور است که این زیردریایی هسته ای به حداکثر سرعت ۳۵ گره دریایی که معادل ۴۰ مایل در ساعت در خشکی (حدود ۶۵ کیلومتر بر ساعت) است خواهد رسید.
همچنین این زیردریایی می تواند تا حداکثر عمق ۱,۶۹۸ فوتی (۵۱۷٫۵ متر) پایین برود. این در حالی است که حداکثر عمق در مورد زیردریایی های کلاس ویرجینیا سری بوده اما گفته می شود که دستکم ۸۰۰ فوت (حدود ۲۴۴ متر) بوده و احتمالاً به عدد ۱,۶۰۰ فوت (تقریباَ ۴۸۸ متر) نزدیک تر است. همچنین زیردریایی جدید روسیه ظاهری بسیار «ارگانیک»تر از بسیاری از همتایان غربی خود دارد. در حالی که نمونه های آمریکایی دارای باله های بزرگ و نمایان بوده و یک طراحی لوله ای شبیه مداد هستند، زیردریایی های روسی معمولاً بده هایی با قطر و ضخامت بیشتر بوده و باله آن ها بلندتر اما در قسمت پایین تری قرار داشته و کمتر نمایان است.
در نتیجه زیردریایی های روسی نسبت به همتایان آمریکایی، بریتانیایی و فرانسوی خود بیشتر به موجودات دریایی عجیب و غریب شبیه هستند. زیردریایی جدید روسیه دارای رشته ای از سیستم سونار همدیس در اطراف بدنه بوده که امکان شناسایی صدا در تمامی جهات را ممکن می سازد. انتظار می رود که زیردریایی کلاس Laika دارای ۸ محفظه پرتاب اژدر ۵۳۳ میلیمتری باشد که همان استانداردی است که توسط نیروهای دریایی در سراسر جهان استفاده می شود، از جمله نیروی دریایی ایالات متحده. این لانچرهای پرتاب، اژدرهای سنگین هدایت شونده ای را علیه زیردریایی ها و کشتی های سطحی دشمن به کار خواهند گرفت. همچنین زیردریایی جدید روسیه دارای حداکثر ۱۶ سیلوی پرتاب موشک عمودی برای موشک های ضد کشتی Kh-35 و موشک های کروز Klub برای اهداف زمینی خواهد بود.
نیروی دریایی روسیه قصد دارد که زیردریایی های قدیمی خود را با این نوع جدید و پیشرفته در مقیاس یک به یک جایگزین کند که به معنای تعدادی دو رقمی از این زیردریایی های جدید خواهد بود.
البته این موضوع به میزان بی دردسر بودن توسعه کلاس جدید و شرایط اقتصادی روسیه وابسته است. در مورد زیردریایی های کلاس بوری و ویکتور، به دلیل پیچیدگی و البته نبود بودجه کافی برای تکمیل، روسیه برای توسعه هر کدام نزدیک به دو دهه وقت صرف کرده است و اگر چه اقتصاد روسیه نسبت به آن زمان شرایط بهتری دارد اما مشکلات اقتصادی بین المللی، تحریم های کشورهای غربی علیه این کشور، ماجراجویی های نظامی و پرهزینه روسیه در خارج از مرزهای خود و عواقب الحاق کریمه به خاک این کشور می تواند رشد اقتصادی روسیه و به دنبال آن توسعه و تولید تسلیحات نظامی آن را تهدید نماید.
https://rahva.ir/?p=17525