به گزارش«رهوا».روزنامه دولت طی گزارشی به اهداف و رویکرد تیم مذاکره کننده ایران در فصل جدید مذاکرات احیای برجام پرداخته است.
در مطلب روزنامه «ایران» در نسخه ی یکشنبه ۲۳ آبان، آمده است:
۱. در مذاکرات جدید نه تنها جمهوری اسلامی ایران اجازه گفتگو پیرامون مسائل موشکی و منطقهای خود را نخواهد داد که حتی گفتوگوی هستهای هم نخواهد داشت. ایران که خواستار عمل کردن طرف مقابل به تعهدات سال ۲۰۱۵ است، به مسائل هستهای ورود مجدد نخواهد کرد و اینگونه دست غربیها را در وارد کردن مسائل جدید به مذاکرات خواهد بست.
علی باقری که چند روز قبل در دیدار با مدیرکل وزارت امور خارجه فرانسه مذاکره هستهای را رد کرده بود اکنون در مصاحبه با گاردین هر گونه مذاکره در خصوص مسائل دفاعی را رد کرد و گفت: «برجام، دارای چهارچوب روشنی است و سایر مسائل به آن مربوط نیستند. ما بر سر قابلیتهای دفاعی یا امنیتمان مذاکره نخواهیم کرد.»
۲. امریکا بهعنوان ناقض توافقنامه در جایگاه متهم و حتی بیرون از گفتگوها قرار دارد. دولت امریکا باید ضمن ابراز پشیمانی به جبران اشتباهات گذشته و پرداخت غرامت، خسارت و هزینه عدم النفع ایران را بپردازد و اعتمادسازی لازم را انجام دهد. این اتفاق تاکنون رخ نداده و حتی جوبایدن رئیسجمهوری امریکا با تمدید فرمان اجرایی برقراری وضعیت اضطراری ملی در مورد ایران نشان داده که قصدی برای اعتمادسازی هم ندارد.
۳. امریکا ضمن اعتمادسازی باید دست از تقسیمبندی تحریمها برداشته و با رفع همه تحریمها، تحریمهای وضع شده در دولت اوباما و ترامپ را لغو کرده و اراده جدی خود برای جبران گذشته را نشان دهد. باقری در این مورد میگوید: «هدف اصلی ما رفع تحریمهای قانونی است که آنها با نقض قطعنامههای سازمان ملل بهملت ایران تحمیل کردهاند. هرتحریم در نقض برجام که توسط رئیسجمهوری اوباما یا رئیسجمهوری ترامپ وضع شده باید رفع شوند.»
۴. رفع واقعی تحریمها نیاز به راستیآزمایی و گذشت زمان برای اثبات پذیر شدن دارد. از آنجایی که ایران یکبار با انجام تعهدات خود در گام اول متضرر شده و امریکا به تعهدات خود پایبند نبوده، ایران باید فرصت لازم برای راستیآزمایی داشته باشد و با خرید و فروش نفت و انتقال ارز به داخل کشور از اقدامات امریکا اطمینان حاصل کند.
ایران برای شکلگیری بیطرفانه این کار نظارت یک گروه بیطرف برای راستی آزمایی را هم میتواند قبول داشته باشد. معاون سیاسی وزارت امور خارجه در این مورد معتقد است هر مذاکره و توافقی برای ایران مطلوب نیست: «ما به راستیآزمایی نیاز داریم و این موضوع، یکی از مسائلی است که هنوز نهایینشده باقی مانده است. فقط کافی نیست که خودکار روی توافق به گردش درآید.»
۵. امریکاییها باید متعهد شوند که خروج دوباره از توافق را انجام نخواهند داد. از آنجایی که این بازیگر نقش مخربی در توافقنامههای بینالمللی داشته است امکان استفاده نابجا از مکانیزم ماشه را هم دارد و میتواند اینبار از فرصت حضور در توافقنامه به شکل موذیانهتری استفاده کند. امیرعبداللهیان بهصورت صریح در این خصوص گفته است: «اقدامات و قانونشکنیهای امریکا از جمله تحریمهای تازه این کشور ارائه تضمینهای عینی از سوی امریکا را به یک ضرورت غیرقابل چشمپوشی تبدیل کرده است»
روی میز قرار گرفتن خواستههای مشروع ایران و ترمینولوژی مواضع دولتمردان سیزدهم در خصوص مذاکرات نشاندهنده تغییرات جدی در رویکرد به پرونده توافق هستهای کشورمان است. دولتمردان با استفاده از واژههای «شروع مذاکرات»، «مذاکرات نتیجهمحور»، «مذاکره برای رفع تحریم» و «لزوم تضمین دادن امریکا» بهجای «ادامه مذاکرات» و «مذاکره برای احیای برجام» تغییر رویکرد مذاکرات را نشان دادهاند.
https://rahva.ir/?p=24678