به گزارش«رهوا». اخیراً شبکه انگلیسی بیبیسی مستندی چهارساعته با نام فراهنجارسازی ساخته آدام کورتیس را پخش کرده که در آن به روند فروپاشی نظام سیاسی و اقتصادی امریکا میپردازد. این مستند توانسته توجهات زیادی را به خود جلب کند.
فراهنجارسازی (HyperNormalisation) در سال ۲۰۱۶ ساخته شده است. در این مستند کورتیس استدلال میکند که دولتها، موسسات مالی و شرکتهای تکنولوژی از سال ۱۹۷۰ به این سو واقعیت پیچیده «جهان واقع» را رها کرده و یک «جهان خیالی» برای خود خلق کردهاند.
حسن عباسی نیز اخیراً در برنامه تلویزیونی عصرِ نادر طالبزاده این مستند را تحلیل کرد و گفت: مستند جدید کورتیس چیزی است که نقطه مقابلش میشود جمهوری اسلامی. اگر ما میگفتیم هایپرنرمالیزیشن در امریکا در حال وقوع است، برخی میگفتند توهم داریم، اما این را کورتیس ساخته است که چند مسئله را بررسی میکند. در سال ۱۹۷۵ آنقدر مدیران شهری نیویورک وام گرفته بودند که توان بازپرداخت نداشتند و مجبور شدند مدیریت شهر را به بانکدارها بدهند. این اتفاق در شرایطی بود که نیویورک در حال سقوط بود. تغییر مدیریت چیزی است که کورتیس میگوید یک تحول ساختاری اتفاق افتاد و سیاستمدارها جایشان را به بانکدارها دادند. در انتهای مستند نتیجه میگیرد که وقتی ترامپ رئیسجمهور امریکا میشود، نتیجه مستقیم همان اتفاقها در سال ۱۹۷۵ است.
وی افزود: سیاست امروز در جهان به دست مدیران مالی و اقتصاددانها افتاده است. امروز مردم ما هم میبینند که کار اقتصاد کشور از دست مسئولان سیاسی خارج است. کورتیس میگوید فضای رسانهای در آینده پشتیبان مدیران بانکدار شد که نتیجه آن تشکیل جامعهای مسطح، بدون رهبر و هدایتگر شد.
عباسی گفت: نتیجه چنین جهانی میشود رویکرد «همینی که هست» در ابعاد مختلف سیاسی، اجتماعی، نظامی و حتی اقتصادی. نتیجه چنین ناتوانیای در تغییر میشود مردمی که ناامیدند و سربازانی که خودکشی میکنند. کورتیس میگوید، وقتی نتوانستند دنیا را تغییر دهند سعی کردند تا مخاطرات آینده را پیش بینی کنند و مثلاً بگویند بحران بدهیها و بیمهها در حال رخداد است. بحران محیط زیست دامنگیر میشود، اما راه حلی نیست و بسیاری بحرانهای دیگر.