به گزارش«رهوا».زمین شناسان چینی به عنوان بخشی از توافق همکاری هستهایشان در حال کمک به این کشور برای شناسایی و استخراج معادن سنگ اورانیوم با سرعتی بسیار بی سابقه هستند. جزییات مربوط به ذخایر اورانیوم عربستان سعودی در گزارش های محرمانه این زمین شناسان وجود دارد که ظاهراً روزنامه گاردین به آن ها دسترسی پیدا کرده است. این افشاگری نگرانی ها در مورد پتانسیل تسلیحاتی این کشور را افزایش می دهد. بر اساس گزارش روزنامه گاردین، زمین شناسان چینی در تمام طول سال و حتی در روزهای بسیار گرم تابستان نیز مشغول شناسایی ذخایر اورانیوم در خاک عربستان سعودی هستند.
تاکنون سه معدن بزرگ و اصلی سنگ اورانیوم در مناطق مرکزی و شمال غربی این کشور پیدا شده که می توانند ذخایر اورانیوم عربستان را به ۹۰,۰۰۰ تن برسانند. تحقیقات بیشتری برای تایید میزان اورانیوم موجود در این معادن و همچنین هزینه استخراج آن ها لازم است. یکی از مقامات ارشد دولت عربستان قبلاً وجود این منابع را تایید کرده بود و از برنامه های کشورش برای توسعه تکنولوژی هسته ای و به ویژه استخراج اورانیوم در داخل کشور سخن گفته بود. بزرگ ترین صادر کننده نفت جهان گفته است که می خواهد از این فلز باارزش برای ایجاد تنوع در ذخایر تولید انرژی خود استفاده نماید اما غنی سازی اورانیوم باعث نگرانی در مورد استفاده نظامی از آن خواهد شد، در شرایطی که به نظر می رسد یک رقابت هسته ای در خاورمیانه شکل گرفته که می تواند به یک بحران هسته ای تبدیل شود.
مارک هیبز، محقق موسسه کارنگی در زمینه صلح و برنامه های هسته ای در این باره چنین گفته است: «اگر به فکر توسعه سلاح های هسته ای هستید، هر چه برنامه هسته ایتان بومی باشد بهتر اس. در برخی از موارد، تامین کنندگان خارجی اورانیوم به تعهدهایی در زمینه استفاده صلح آمیز از جانب استفاده کنندگان نهایی نیاز دارند، از این رو اگر اورانیوم شما داخلی باشد دیگر لازم نیست نگران چنین محدودیت هایی باشید». بررسی زمین شناسان چینی نشان می دهد که عربستان سعودی منابع کافی اورانیوم برای تولید سوخت چندین رآکتور هسته ای را داراست.
موضوع غنی سازی اورانیوم یکی از موضوعات بحث برانگیز مورد گفتگو بین ایالات متحده و عربستان سعودی به ویژه پس از روی کار آمدن شاهزاده محمد بن سلمان بوده است در حالی که ولیعهد عربستان سعودی در سال ۲۰۱۸ تصریح کرده است در صورت دستیابی ایران به سلاح هسته ای، این کشور نیز در این زمینه درنگ نخواهد کرد. بر اساس توافقی که بین عربستان سعودی و آژانس بین المللی انرژی اتمی صورت گرفت، فعالیت هسته ای این کشور عربی هنوز در حدی نیست که نیاز به بررسی و نظارت دقیق این سازمان داشته باشد، البته تا زمانی که سوخت هسته ای در رآکتورهای این کشور قرار نگیرند. اما اکنون این سازمان خواستار پذیرش برنامه کامل و جامع نظارت از سوی عربستان سعودی است که تاکنون مورد پذیرش این کشور پادشاهی قرار نگرفته است.
رافائل گروسی، رییس سازمان بین المللی انرژی اتمی هفت گذشته در این باره عنوان کرد: «ما با آنها در حال صحبت هستیم. آن ها به توسعه انرژی هسته ای تمایل دارند، البته برای اهداف صلح آمیز». به نظر می رسد که بیشتر منابع سنگ اورانیوم عربستان سعودی در نزدیکی شهر Neom قرار دارد، شهری که در مرکزیت برنامه چشم انداز ۲۰۳۰ بن سلمان برای بی نیازی کشورش از صادرات نفت است.