مجله خبری«رهوا».درهای کاخ مرمر قرار است تا چند روز آینده به روی مردم باز شود؛ این کاخ که در دوره پهلوی اول ساخته شده و به دلیل مرمر های سبزی که در نمای آن استفاده شده به نام کاخ مرمر نام گذاری شده و رازهای زیادی را از تاریخ ایران در خود نهفته است.
این کاخ بعد از ترور نافرجام پهلوی دوم از سال ۱۳۵۵ تا ۱۳۵۷ تبدیل به موزه شد ولی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی کارکردهای دیگر پیدا کرد و از سال حدود ۱۳۷۵ در اختیار مجمع تشخیص مصلحت نظام و مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی قرار گرفت.
بر پایه گزارش فارس، کاخ مرمر یکی از املاک بنیاد مستضعفان است؛ با آمدن پرویز فتاح از کمیته امداد به بنیاد سلسله اقداماتی برای بازپس گیری بعضی املاک که در اختیار مسئولان است انجام شد و این کاخ هم از جمله همین املاکی است که در اختیار مرحوم هاشمی رفسنجانی بود.
ماجرا از اینجا آغاز شد که پرویز فتاح، رئیس بنیاد مستضعفان اخیرا در برنامه ای تلویزیونی انتقاد به بعضی از املاکی که در اختیار مسئولان است کرده و گفت:مجمع تشخیص مصلحت نظام و شخص مرحوم آیتالله هاشمی رفسنجانی حدود ۲۰ تا ۲۵ سال پیش در کاخ مرمر مستقر شدند. همانزمان هم به نظر میرسید که این استقرار درست نبود چون مسئولان نظام نباید در این کاخها بنشینند. در واقع مسئولان نظام این کاخ را از ملت گرفتهاند. بنابراین باید به آنها برگردانده میشد.
وی در این برنامه ادامه داد: اینکاخ بعد از درگذشت آقای رفسنجانی تخلیه شد اما نه به راحتی؛ بلکه بعد از ادعاها و جر و بحثهای زیاد. این یکی از آنمواردی بود که نمیدانستیم پیش چهکسی شکایتمان را ببریم و به ملت چهجوابی بدهیم. البته کاخ با تلاشهای انجام شده و جدیتی که بیت رهبری انجام داد و همکاری مجمع تشخیص مصلحت نظام، این اواخر تخلیه شد. قرار بود استفادههای دیگری برای مهمانان خارجی و تشریفات استفاده شود که از آن هم عدول کردند.
فتاح در این برنامه خبرداد: ما میخواهیم کاخ مرمر را به یک موزه در شأن ملت شریف تبدیل کنیم و امیدواریم تا اینموزه دهه فجر آماده شود. در داخل محوطه و کاخ اشیایی به نمایش گذاشته خواهد شد که جزو افتخارات ماست که مردم از آن بازدید و استفاده کنند.
ماجرای نامه هاشمی به فتاح درباره کاخ مرمر
پس از اظهارات فتاح در برنامه تلویزیونی روز گذشته محسن هاشمی رفسنجانی، رئیس شورای شهر تهران و پسر ارشد آیت الله واکنش نشان داد و گفت: نامه ای به صورت خصوصی به ایشان نوشتم و از ایشان گله کردم.
وی ادامه داد: من می دانم که ایشان ناخواسته این صحبت ها را گفتند و امروز هم تلفنی با ایشان صحبت خواهم کرد تا سخنانشان را تصحیح کنند.
رئیس شورای اسلامی شهر تهران گفت: اگر این سخنان تصحیح نشود من هم صحبتی خواهم کرد و از آیت الله هاشمی دفاع خواهم کرد و برخی مطالب را می گویم.
حالا باید منتظر ماند و دید که آیا سکونت مرحوم آیت الله هاشمی رفسنجانی به همراه خانواده در این کاخ صحت داشته است یا اینکه رئیس بنیاد مستضعفان صحبت های خود در این باره اصلاح می کند؟ یا اینکه محسن هاشمی حرف های جدیدتری درباره این کاخ و اتفاق هایی که افتاده است می زند.
از این حواشی بگذریم،کاخ مرمر همان کاخی است که موجب مبهوت ماندن وزیر امور خارجه وقت آلمان در بازدید از این کاخ شد و چند ساعتی جلسه با مرحوم آیت الله هاشمی را با تأخیر برگزاری کرد تا از این کاخ بازدید کند.
حالا این کاخ قرار است مجددا بعد از ۴۱ سال به موزه تبدیل شود و وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی هم در حمایت از این اقدام از بنیاد مستضعفان خواسته است نسبت به بازسازی و مرمت این کاخ فاخر با وزارتخانه همکاری لازم را داشته باشند.
بارها آثار کاخ مورد مرمت قرار گرفته است
محمد حسن طالبیان معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی کشور هم، تأکید کرد: بارها برای مرمت و بازسازی بخش هایی از کاخ مرمر تاکنون عمل کردیم و تمامی آثار موجود در این کاخ دارای شناسنامه است.بزودی درهای این کاخ بعنوان موزه بر روی مردم باز می شود و وزارت میراث هم همکاری لازم را خواهد داشت.
محمدرضا کارگر، مدیر اداره کل موزهها و اموال منقول تاریخی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور در این باره امروز گفت: کاخ مرمر هم مانند دیگر کاخ های کشور باید در اختیار مردم قرار بگیرد و ما از این اقدام بنیاد مستضعفان استقبال می کنیم.
کارگر افزود: تاکنون با بنیاد مستضعفان مکاتباتی داشته ایم و قرار شد با هماهنگی نسبت به موزه شدن این کاخ اقدام شود. احتمالا این کاخ تبدیل به موزه هنرهای ایرانی و اسلامی می شود.
مجموعه های فرهنگی و تاریخی زیادی در اختیار دستگاه های مختلف قرار گرفته که نیاز است باتوجه به اهمیت فرهنگی که این ساختمان ها دارند هرچه سریعتر در اختیار مردم قرار گیرد تا از این بناهای تاریخی به صورت عمومی استفاده شود نه خصوصی.
https://rahva.ir/?p=16694