به گزارش«رهوا».امریکا که با ادعای داشتن بازترین سیستم حکومتی در جهان برای چندین دهه دیگر کشورها را به بسته بودن فضای امنیتی و سیاسی متهم میکند، اکنون خود درگیر گفتمان نظامیانی شده که اصرار دارند زور تنها راه برای بازگرداندن مجدد قدرت به دونالد ترامپ است؛ موضوعی که هر چند ترامپ سعی کرده در ظاهر آن را انکار کند، اما رسانهها تأکید دارند مقدمهچینی این ایده، حربه خود ترامپ است تا به عنوان آخرین گزینه ممکن، مسند قدرت باقی بماند؛ اقدامی که مقامات کاخ سفید را نسبت به سوءاستفاده رئیسجمهور از قدرت نگران کردهاست.
کمتر از یک ماه دیگر به خروج دونالد ترامپ، رئیسجمهور امریکا از کاخ سفید باقی مانده، اما آنچه از محتوای سخنان ترامپ و مشاوران نزدیک به او بر میآید، استفاده از همه گزینهها برای ماندن مجدد در قدرت همچنان روی میز است. پس از افشای خبرها درباره رایزنی دونالد ترامپ با مشاورانش درباره احتمال برقراری حکومت نظامی، به منظور برگرداندن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری، ترامپ سعی کرد این مسئله را توجیه کند. به گزارش خبرگزاری رویترز، ترامپ در پیامی توئیتری رسانههای عامل انتشار این خبر را متهم کرد که عامدانه و از روی اطلاع اقدام به انتشار گزارشهای نادرست کردهاند. رئیسجمهور امریکا در توییتر نوشت: «حکومت نظامی = خبر جعلی. این یکی دیگر از انتشار آگاهانه گزارشهای نادرست است». رسانههای امریکایی روز یکشنبه گزارش دادند که ترامپ در حال بررسی این گزینه است. شبکه سیاِناِن گزارش داد: «ترامپ در جلسهای با تعدادی از مشاوران و متحدان خود، مسئله اعلام حکومت نظامی برای تغییر نتیجه انتخابات را به بحث گذاشته است». واکنش سریع ترامپ به گمانهزنی درباره رایزنی او با مشاورانش درباره برقراری حکومت نظامی در شرایطی صورت گرفته که پیشتر مایکل فلین، اولین مشاور امنیت ملی کاخ سفید در دولت او پیشنهاد داده بود رئیسجمهور امریکا میتواند برای برگرداندن نتیجه انتخابات ریاست جمهوری، حکومت نظامی برقرار کند. رئیسجمهور امریکا بهرغم تأیید پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری توسط مجمع گزینندگان (الکترال کالج) و اذعان قانونگذاران ارشد کنگره از جمله رهبر اکثریت جمهوریخواه سنای این کشور، همچنان اصرار دارد که او در انتخابات پیروز شده و دموکراتها دست به تقلب گسترده و سرقت انتخابات زدهاند. هر چند ترامپ برقراری حکومت نظامی را برای بازگرداندن مجدد قدرت رد میکند، اما او در روزهای اخیر بارها از اعتراضات گسترده هوادارانش در روزهای آتی خبر دادهاست.
روزنامه نیویورک تایمز نیز دیروز در گزارشی در ارتباط با بررسی موضوع اعمال حکومت نظامی در برخی ایالات امریکا نوشت: «دونالد ترامپ از مایکل فلین خواسته بود تا در نشست روز جمعه در کاخ سفید به بررسی این ایده بپردازد. این نشست تازهترین تلاش دونالد ترامپ برای تغییر شکست خود مقابل جو بایدن بود.» اگرچه با توجه به خوی قدرتطلبی ترامپ برقراری حکومت نظامی برای حفظ قدرت در کاخ سفید دور از دسترس نیست، اما پیشتر مارک میلی، رئیس ستاد ارتش امریکا در بحبوحه تنشهای انتخاباتی و طرح ادعای تقلب از سوی ستاد انتخاباتی ترامپ گفتهبود: «ارتش به قانون اساسی سوگند میخورد، نه به یک دیکتاتور و مستبد.» ترامپ در شرایطی بر ماندن در قدرت اصرار دارد که بسیاری از مقامات ارشد جمهوریخواه از او خواستهاند به نتایج انتخابات تمکین و قدرت را واگذار کند و تنها عده معدودی از اطرافیان ترامپ به ادامه مبارزه برای تغییر نتایج انتخابات اصرار دارند. حتی دیوان عالی امریکا هم که ترامپ برای تغییر نتایج به نفع خود به آن دلبسته بود، درخواست ابطال نتایج انتخابات را رد کرده و تیر خلاص را به ترامپ زدهاست. زمزمه اعمال حکومت نظامی در امریکا در حالی است که این کشور همواره مدعی داشتن بازترین سیستم حکومتی در جهان است و در دهههای اخیر با انتقاد از حاکمان برخی کشورهای غیر همسو با واشنگتن به دلیل بسته بودن فضای سیاسی و امنیتی، از حربه اعمال تحریم اقتصادی و حتی گزینه نظامی استفاده کردهاست.
نگرانی امریکاییها
از آنجا که رئیسجمهور امریکا حاضر به پذیرش شکست خود در انتخابات نیست، بسیاری از مقامات این کشور از این مسئله به شدت نگران هستند. پایگاه خبری «آکسیوس» روز یکشنبه به نقل از چند مقام ارشد امریکایی نوشت: «ترامپ زمان بسیار زیادی را با کسانی میگذراند که به نظریهپردازان توطئه و شکاکبودن مشهور هستند و به سوءاستفاده آشکار از قدرت، تشویق میکنند.» یک مقام ارشد گفتهاست: «زمانی که ترامپ به بازنشر توئیتهای محتوی تهدیدها برای زندانی کردن سیاسیون و صحبت کردن با افراد دارای توهم توطئه میپردازد، غیرممکن است که درباره پایان این [ماجرا]نگران نشد.» آکسیوس به نقل از دیگر منابع نوشت: «در جلسه روز جمعه ترامپ با مشاوران و دستیاران خود، از یک مقام وزارت امنیت داخلی درباره احتمال توقیف دستگاههای شمارش آرا سؤال کرده و او نیز پاسخ داده که این وزارتخانه صلاحیت لازم برای این اقدام را ندارد.» در هفتههای اخیر بسیاری از مقامات و تحلیلگران امریکایی با توجه به اظهارات ترامپ که گفته بود انتقال قدرت مسالمتآمیز نخواهد بود، از بروز هرج و مرج در این کشور در زمان انتقال قدرت ابراز نگرانی کردهاند. حتی ایده برقراری حکومت نظامی در امریکا با واکنش تند مقامات جمهوریخواه نیز مواجه شدهاست. در همین راستا بولتون گفت: «این منزجرکننده است. جور دیگری نمیشود آن را توصیف کرد، باورکردنی نیست. قطعاً بیسابقه است. فکر میکنم مهم است که بدانیم این فقط یک روز عادی دیگر در دفتر بیضی (دفتر ترامپ) بودهاست.»
https://rahva.ir/?p=20490