×

منوی بالا

منوی اصلی

دسترسی سریع

اخبار سایت

اخبار ویژه

امروز : جمعه, ۲ آذر , ۱۴۰۳  .::.   برابر با : Friday, 22 November , 2024  .::.  اخبار منتشر شده : 0 خبر
سیرک بی رمق ورشو

به گزارش«رهوا».دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور امریکا دیروز با یک توئیت فارسی که با فاصله کمتر از ۲۴ ساعت از جشن چهل‌سالگی انقلاب اسلامی ایران منتشر شد، آتش‌تهیه کنفرانس ورشو در لهستان را برای شرکت‌کنندگان در کنفرانس ریخت: «۴۰ سال فساد، ۴۰ سال سرکوب، ۴۰ سال ترور. رژیم ایران فقط موجب ۴۰ سال شکست شده است. مردم ایران که مدت‌هاست در رنجند شایسته آینده روشن‌تری هستند.» توئیت رئیس‌جمهور امریکا البته بی‌پاسخ نماند و محمدجواد ظریف نوشت که امریکا ۴۰ سال نتوانسته سیاست خارجی خود را با واقعیت‌های ایران تطبیق دهد: «۴۰ سال شکست در پذیرش اینکه ایرانی‌ها هرگز مطیع نخواهند شد، ۴۰ سال شکست در تطبیق دادن سیاست امریکا با واقعیت، ۴۰ سال شکست در بی‌ثبات کردن ایران از طریق خونریزی و پول خرج کردن. پس از ۴۰ سال انتخاب‌های اشتباه وقت آن رسیده است که دونالد ترامپ در سیاست شکست خورده امریکا بازنگری کند.»
کنفرانس دو روزه «صلح و امنیت در خاورمیانه» که امروز در شهر ورشو پایتخت لهستان شروع شده، از همان جنس رویداد‌هایی است که تهران آن‌ها را نشان‌دهنده «۴۰ سال شکست در تطبیق دادن سیاست امریکا با واقعیت» تعبیر کرده و محمدجواد ظریف گفته است: «نشست ورشو قبل از شروع محکوم به شکست شد.» نشانه‌های شکستی که مقام‌های ایرانی از آن صحبت می‌کنند، از چند هفته قبل شروع شد، زمانی که مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا اعلام کرد که واشنگتن تلاش می‌کند ده‌ها کشور از مناطق مختلف جهان را برای حضور در این نشست گرد هم آورد و این همایش را برای ارتقای ثبات، امنیت و آزادی در خاورمیانه و با هدف کاهش نفوذ منطقه‌ای ایران برگزار کند، اما روس‌ها اعلام کردند که با وجود دریافت دعوتنامه در این نشست شرکت نخواهند کرد. سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه در کنفرانس خبری روز بیست‌وششم دی‌ماه گفت که برگزاری نمایش‌های این‌چنینی نمی‌تواند کمکی به حل بحران‌های منطقه و جهان کند. به نظر می‌رسد که کل برنامه این نشست به منظور پیشبرد رویکرد‌های امریکا برای مقابله با ایران در منطقه طراحی شده است.» با گذشت زمان، بر تعداد کشور‌هایی که اعلام کردند در کنفرانس ورشو شرکت نمی‌کنند یا به نحوی از شرکت سطح بالا در آن انصراف دادند، افزوده شد. اوج این موضع‌گیری‌ها در اروپا بود، جایی که «فدریکا موگرینی» اعلام کرد که به دلیل همزمانی نشست ورشو با یک برنامه آفریقایی، در آن شرکت نخواهد کرد.
تعدیل دستور کار تا شرکت سطح پایین
امریکایی‌ها ابتدا تلاش کردند با تعدیل هدف اعلانی کنفرانس و اعلام اینکه این کنفرانس به جای تمرکز بر ایران، بر موضوع «صلح و امنیت در خاورمیانه» تمرکز خواهد کرد، کشور‌های دیگر را به شرکت در کنفرانس ورشو ترغیب کنند، سیاستی که به نظر می‌رسد کارایی چندانی نداشته است. تارنمای امریکایی آکسیوس دیروز در حالی نوشته که هیئت‌هایی از بیش از ۴۰ کشور در ورشو گرد هم خواهند آمد که نام کشور‌هایی مانند عراق، لبنان، روسیه، چین و الجزایر در این فهرست بلند بالا دیده نمی‌شود. در تازه‌ترین موضع‌گیری، جبران باسیل، وزیر امور خارجه لبنان عصر دو شنبه در کنفرانس خبری مشترک با محمدجواد ظریف همتای ایرانی خود تأکید کرد که کشورش در نشست ورشو شرکت نخواهد کرد. روزنامه اماراتی نشنال هم روز سه شنبه از قول یک دیپلمات ارشد اروپایی در سازمان ملل که نام وی را فاش نکرد نقل کرده که مقامات سه کشور فرانسه، آلمان و انگلیس مخالف برگزاری نشست ورشو هستند که مایک پمپئو، وزیر خارجه امریکا هدایت آن را برعهده دارد. این دیپلمات اروپایی گفته است: «برگزاری نشست ورشو گردهمایی بی‌فایده‌ای است که بدون در نظر گرفتن نظر و مشورت شرکای سنتی امریکا، صورت خواهد گرفت. همزمان، وال استریت ژورنال به نقل از این مقام اروپایی نوشت که فرانسه احتمالاً از اعزام وزیر خارجه خود به این نشست خودداری می‌کند. سخنگوی وزارت امور خارجه آلمان گفته که هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان از شرکت در کنفرانس ضدایرانی ورشو خودداری می‌کند و به جای او نیل آنن، یکی از مقامات ارشد وزارت امور خارجه به عنوان جایگزین در این کنفرانس شرکت خواهد کرد. در حالی که وزیر خارجه لوکزامبورگ اعلام کرده که به دلیل تداخل برنامه‌هایش، در این کنفرانس شرکت نمی‌کند. انگلیس بعد از تغییر دستور کار نشست اعلام کرد که «جرمی هانت» وزیر خارجه بریتانیا در این نشست حاضر خواهد شد.
امید به نقطه عطف
«یاچک چاپوتوویچ» وزیر امور خارجه لهستان امیدوار است از این نشست پلی برای نزدیک شدن به امریکا بسازد. وی در گفت‌وگو با یک رسانه محلی در پاسخ به این سؤال که آیا کنفرانس ورشو به‌دنبال منزوی کردن ایران است، گفت: «این کنفرانس اهداف متفاوتی دارد؛ بحث در مورد وضعیت خاورمیانه و آغاز روند ایجاد صلح و امنیت در این منطقه… با این حال جامعه بین‌المللی، ایرانِ امروز را تهدیدی جدی می‌داند. امریکایی‌ها هم به همین دلیل از توافق هسته‌ای خارج شدند». شبکه امریکایی اِی‌بی‌سی نیز دیروز از قول برخی منابع در کاخ سفید گزارش کرد که مایک پنس، معاون رئیس‌جمهور امریکا در کنفرانس ورشو علیه ایران و ونزوئلا موضع‌گیری خواهد کرد. روزنامه الشرق‌الاوسط نوشت: قرار است کنفرانس ورشو به تشکیل شش کمیته کاری [کارگروه]برای اجرای توصیه‌های کنفرانس منجر شود. الشرق‌الاوسط نوشته که این کنفرانس تشکیل شش کمیته مختلف برای کنترل رفتار ایران در منطقه را به دنبال خواهد داشت و نقطه عطفی در برابر ایران خواهد بود، ولی اغلب منابع بعید می‌دانند که این این کنفرانس به دستاوردی جدی علیه ایران دست پیدا کند. خبرگزاری فرانسه گزارش کرد که ایالات متحده امریکا قصد دارد این هفته کنفرانس ورشو را در لهستان برگزار کند و جهان را در قالب دیدگاهی در خاورمیانه علیه ایران و تقویت اسرائیل متحد سازد. با این حال، تلاش‌های امریکا چندان با استقبال بین‌المللی مواجه نشده است. روزنامه فرامنطقه‌ای «رأی‌الیوم» نیز در گزارشی به قلم «علیان علیان» نوشت: نشست ورشو تنها ایستگاه دیگری برای شکست‌های امریکا در منطقه است. به نوشته روزنامه عربی ۲۱ مصر، «احمد سعید نوفل» استاد علوم سیاسی می‌گوید در شرایطی که امریکا نیرو‌های خود را از سوریه عقب می‌کشد، برگزاری نشست ضد ایرانی نشان می‌دهد که ترامپ از دیگران می‌خواهد به نیابت از امریکا بجنگند.

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.