محمد اسماعیلی
به گزارش«رهوا».استراتژی ایران برای «بیاثر کردن تحریمها» به جای انتظار برای رفع تحریمها، اداره چندین ساله کشور بدون فروش کافی نفت و حرکت به سوی اقتصاد بدون نفت، اختلافات جناحی بر سر شیوه مقابله با تحریمها در داخل، مصوبه اخیر مجلس در موضوع هستهای و استنکاف تلویحی دولت از آن، انتخابات ۱۴۰۰ و تأثیر وضعیت تحریمها در سرنوشت جناح مذاکرهکننده برجام در ایران و نهایتاً شرطیکردن دوباره اقتصاد ایران و نگهداشتن استخوان برجام لای زخم معیشت مردم و وقتکشی در انجام اقتصاد مقاومتی، همه و همه از چشماندازهایی است که مشاور امنیت ملی بایدن به آن توجه کافی کرده است و حالا امریکا برای «مرغان حریص بینوا» صدهزاران دام و دانه در آستین میپروراند تا هرچقدر در انبان داخلی اقتصاد و سیاست برای تکیه بر پای خویش و بینیازی از غرب اندوختهایم، همچون موشی از ایرانیان برباید. سالیوان با همین انگیزه اعلام کرد که دولت بایدن میخواهد با بازگشت به برجام و پایبند کردن ایران به توافق هستهای ۲۰۱۵، برنامه هستهای ایران را زیر کنترل بگیرد.
تیم بایدن وارد کاخ سفید نشده، در باغ سبز را باز کرده و سیگنال مذاکره میفرستد، در باغ سبزی که تیم دیپلماتیک دولت روحانی، یک بار هم آن را در جریان مذکرات منتج به برجام آن دیده است. جیک سالیوان، گزینه «مشاور امنیت ملی» بایدن میگوید امریکا میخواهد به توافق هستهای برگردد؛ برخلاف دیگر مقامهای امریکایی، او علیالظاهر نه فقط هیچ پیش شرطی نگذاشته، حتی عامدانه تلاش کرده از لفظ تحریم هم استفاده نکند.
دیپلماتها پشت دوربینها که صحبت میکنند، یک جور هستند، ولی وقتی پشت درهای بسته اتاق مذاکره مینشینند، حرف زدنشان متفاوت است. جیک سالیوان را باید جزو آن دسته دیپلماتهایی قلمداد کرد که اتاقهای دربسته مذاکره را بیشتر از پشت دوربینها دوست دارند، کسی که از همین حالا عنوان مشاور امنیت ملی بایدن را یدک میکشد، جزو معدود طراحان توافق هستهای با ایران است و از زمان پاگرفتن مذاکرات مخفی معروف به «کانال عمان»به همراه ویلیام برنز، معاون وزیر خارجه وقت امریکا در مذاکرات با ایران حاضر بوده است. او طبعاً نه فقط با محمدجواد ظریف و تیم او آشناست، دولت روحانی را هم خوب میشناسد. سالیوان روز دو شنبه در یکی از اولین موضعگیریهایش از زمان باخت ترامپ در انتخابات، گفته که دولت آینده امریکا قصد دارد با بازگشت به توافق هستهای ایران و مجبور کردن تهران به پایبندی به مفاد توافقنامه اصلی، برنامه هستهای ایران را بار دیگر تحت کنترل قرار دهد. حرفهای او کپی برابر با اصل همان حرفهایی است که اوباما و تیمش میزدند. آنها درماههای مذاکره از ۱۹ هزار سانتریفیوژ ایران صحبت میکردند و سالیوان هم حالا از سانتریفیوژهای ایران صحبت میکند: «در وضعیت خطرناکی قرار داریم. آنها اورانیوم بیشتری غنی کردهاند. ما (از توافق) خارج شدیم و تنها هستیم.»سالیواان در سخنرانی خود که آن را روز دو شنبه در اجلاس شورای مدیریت «وال استریت ژورنال» بیان کرده، یک بار دیگر وعده میلیارد دلاری به طرف ایرانی داده و گفته که بازگشت (امریکا) به توافق، به معنای لغو تحریمهای میلیارد دلاری برای تهران است و البته این را هم پیشبینی کرده که لغو تحریمها «زمینه را برای مذاکرات بعدی درباره مسائل گستردهتر فراهم خواهد کرد.» این سخنان سالیوان، تکرار همان رویکردی است که باراک اوباما رئیسجمهور قبلی امریکا در پیش گرفته و معتقد بود، سر ریز کردن دلارها به سمت ایران و باز کردن اقتصاد ایران، زمینه را برای رشد طبقهای از تجار آماده میکند که خود مانعی مقابل برنامه هستهای ایران هستند.
مشاور امنیت ملی بایدن خوب ظریف را و ظرافتهای او را میشناسد و ظاهراً به او توصیه شده برای اینکه چینی مذاکرات آتی با ایران ترک برندارد، فعلاً از عبارت «تحریم» که سیاست خارجی امریکا معتاد به آن است، استفاده نکند. او گفته که پاگرفتن مذاکرات به ایران بستگی دارد و اگر حاضر به همراهی نشود، آن زمان امریکا میتواند از کشورهای دیگر بخواهد به آن بپیوندند تا به ایران نشان دهند گزینه دیگری ندارد. سالیوان از بازگشت به برجام صحبت کرده و ظاهراً برای آن قید و شرطی هم نمیگذارد، ولی نگفته چه تضمینی هست که این توافق نیمبند، فرضاً بعد از چهار سال اجرا، به سرنوشتی دچار نشود که دولت ترامپ برای آن رقم زد، هرچند خیلیها امید چندانی ندارند که بایدن هم گلی به سر این توافق محتضر بزند. سالیوان در خصوص خاورمیانه هم توافقات عادیسازی روابط میان برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی در دولت ترامپ را باارزش توصیف کرد و گفت دولت بایدن این روند را ادامه خواهد داد. سالیوان گفت: به تقویت و تعمیق و گسترش عادیسازی روابط بین اسرائیل و کشورهای عربی امیدواریم.
https://rahva.ir/?p=20187